Naslovnica BiH Ambasadori: Unaprijediti izborni proces u BiH

Ambasadori: Unaprijediti izborni proces u BiH

81

Sarajevo — Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler pozvao je danas članove Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva da rade na izmjeni izbornog zakona u smislu omogućavanja implementacije presuda Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava, kao i preporuka OSCE-a i ODIHR-a te Venecijanske komisije.

Na taj način će se vratiti povjerenje građana u izborni proces.

“Prebrojavanje svakog glasa bez manipulacije obaveza je svih odgovornih. Nema razloga da se ne urade izmjene izbornog zakonodavstva na koje su i posmatrači na izborima ukazivali više puta”, kazao je Sattler, prenosi Patria.

Kao jedan od problema naveo je popunjavanje biračkih odbora kao i tehnološka rješenja koja bi osigurala veću transparentnost i efikasnost izbornog sistema.

Obratio se i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson koji je kazao da sve što predloži Interresorna radna grupa bit će predmet rasprava u Parlamentu BiH.

“Važno je osigurati da se spriječe pokušaji da se rade reforme koje će izborni proces vratiti unazad i učiniti ga manje transparentnim”, naveo je.

Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec istakla je kako će Misija nastaviti pružati stručnu, tehničku i logističku pomoć u zahtjevnom procesu izmjena i u radu grupe u svim fazama kako bi to dovelo do uspješne završnice.

Ona je pozvala da se u rad grupe uključe i članovi CIK-a jer je u pitanju institucija koja će provoditi sve reforme koje se donesu, a i njihovo znanje bilo bi korisno za donošenje boljih rješenja.

(StarMo)