Naslovnica Region Ambasador Srbije “persona non grata” u CG

Ambasador Srbije “persona non grata” u CG

368

Podgorica — Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, saopšteno je 28. novembra iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) CG.

“Nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajnim prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, ambasador je nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao ‘oslobođenjem’ i ‘slobodnom voljom crnogorskog naroda'”, kaže se u obrazloženju MVP, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori je dan ranije, 27. novembra, na izložbi dokumenata pod nazivom “Parlamentarizam u Crnoj Gori i dani ujedinjenja” rekao da je Mojkovačka bitka “kao primjer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu bila uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu – kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom”.

Time je, ocjenjuju, unizio Skupštinu Crne Gore koja je 29. novembra usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine, kojima je ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore.

Odlukom Podgoričke skupštine Crna Gora je prisjedinjena Kraljevini Srbiji, a kralj Nikola Petrović Njegoš je nasilno detronizovan.

MVP je o svemu obavijestilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a Božoviću će nota biti naknadno uručena, navode u saopštenju.

(StarMo)