Naslovnica BiH Ambasador: Radnici iz Kine ne donose virus, nego prijateljstvo

Ambasador: Radnici iz Kine ne donose virus, nego prijateljstvo

419
foto: Fena

Počitelj — Ambasador Narodne Republike (NR) Kine u BiH Ji Ping obišao je u četvrtak zajedno s Udruženjem “Bosansko-kinesko prijateljstvo” kineske radnike i menadžere na gradilištima na Koridoru Vc, poddionica Počitelj-Zvirovići, kako bi se upoznao s postignutim napretkom te uvjerio u zdravstveno stanje svih radnika.

Predsjednik Udruženja “Bosansko-kinesko prijateljstvo” Faruk Borić kazao je kako će kompanije koje izvode ove radove završiti projekt po najvišim mogućim standardima.

“Danas smo posjetili dva gradilišta na kojima rade kineske kompanije u BiH, a s nama su bili i predstavnici lokalnih vlasti predvođeni gradonačelnikom Grada Čapljine Smiljanom Vidićem što pokazuje vjeru u navedene kompanije kako će oni po najvišim mogućim standardima, kako profesionalnim tako i zdravstvenim, završiti projekte bez obzira na tešku situaciju u kojoj se Kina danas nalazi zbog postojeće situacije s koronavirusom”, istakao je Borić, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić kazao je kako je izgradnja novih 11 kilometara autoceste na području Čapljine značajna za ovaj grad, Hercegovinu i cijelu državu.

“Za nas je posebno važno i iz tog razloga što je velik broj naše građevinske operative dobio posao na izgradnji ove dionice i svi naši smještajni kapaciteti su puni. Za neke dvije godine, kad sve ovo bude gotovo, Čapljina će uz Sarajevo biti grad koji će imati dva ulaza, odnosno dva izlaza s autoceste, a svakako da je to od velikog značaja za našu budućnost, gdje prije svega mislim na privredu i turizam”, istakao je Vidić.

Ambasador NR Kine u BiH Ji Ping kazao je kako je ovo vrlo značajan projekt bilateralne saradnje.

“Moram naglasiti kako je kineska kompanija State Construction, koja izvodi radove na ovom projektu, ujedno i glavni izvođač izgradnje bolnice u kineskom gradu Wuhanu, odnosno oni su izgradili tu bolnicu u roku od 10 dana što potpuno pokazuje njihovu sposobnost i njihov duh. Iako su njihove porodice u Kini, oni ulažu sve napore na radovima ovdje i vjerujem kako će završiti ovaj projekt po planu i u skladu s ugovorom”, kazao je Ping.

Istakao je kako su svi kineski radnici u BiH su obavili samoizolaciju te da nema nikakvih problema što se tiče njihovog zdravstvenog stanja.

“Svi su rekli da su zadovoljni radom i životom ovdje, ali neki građani su malo više zabrinuti zbog epidemije koronavirusa i želim im poručiti da budu bez brige. Kineski narod je vrijedan i principijelan, mi imamo obaveze prema sebi pa ako radnici ili menadžeri osjete da nešto nije u redu, oni će sigurno i dobrovoljno otići u izolaciju”, naveo je Ping.

Dodao je kako trenutno u Kini borba protiv ovog virusa još nije okončana.

“Što se tiče koronavirusa u Kini, tamo su još uvijek najteži trenuci, ali ovi radnici i menadžeri odlučno su došli u BiH nastaviti navedeni projekt, što pokazuje njihovu iskrenost i vrijednost. Ono što oni nose nije virus, nego prijateljstvo”, istakao je Ping.

Inače, poddionica Počitelj-Zvirovići duga je 11 kilometara i njenom izgradnjom ovaj dio Hercegovine bit će autocestom direktno povezan s Međugorjem i Evropskom unijom (granični prelaz Bijača s Republikom Hrvatskom).

Izgradnja se finansira iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 miliona eura te bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 5 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

(StarMo)