Naslovnica Region Ambasador Godfrey: U EU svi, u NATO ko želi

Ambasador Godfrey: U EU svi, u NATO ko želi

290

Beograd — Zapadni Balkan u Evropskoj uniji – to je strateški interes ne samo država u regionu i Evropske unije, već i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), izjavio je ambasador SAD u Srbiji Anthony Godfrey u svom obraćanju na Sedmoj sedmici NATO-a koja se održava u Beogradu.

“SAD podržavaju napore da se pojača integracija Zapadnog Balkana. Tokom svoje nedavne posjete moj dragi prijatelj i kolega zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Matthew Palmer jasno je izrazio naš cilj – integracija Zapadnog Balkana u Zapad mora biti završena. Za nas to znači – članstvo u Evropskoj uniji za sve i članstvo u NATO-u za one države koje to žele. Ova vizija zauzima važnu poziciju i u strateškim interesima SAD-a”, izjavio je Godfrey, izrazivši nadu da će izazov koji je pred države Zapadnog Balkana odlukom Evropskog vijeća da ne otpočne pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom biti uskoro prevaziđen, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Godfrey je pohvalio napredak Srbije u reformama i rezultate ostvarene u oblasti ekonomije, ali i naglasio da su neophodne ozbiljne reforme u drugim oblastima – prije svega – vladavini prava, medijskih sloboda i borbi protiv korupcije.

“Srbija se trenutno nalazi na kritičnoj prekretnici i politički lideri u Beogradu moraju preduzeti ozbiljne reforme kako bi Srbija uznapredovala na svom evropskom putu. Nasilje i prijetnje nasiljem novinarima u Srbiji je kritično pitanje. Ambasada SAD i međunarodna zajednica će nastaviti da pružaju svoju podršku kako bi se unaprijedilo stanje medija u Srbiji”, istakao je Godfrey.

Kada je riječ o saradnji i odnosu Srbije sa NATO-om, Godfrey je pozdravio to što je Srbija usvojila Individualni akcioni plan partnerstva između Srbije i NATO-a (IPAP) za period 2019-2021. godine.

„Drago mi je da vidim da se odnos Srbije sa NATO-om razvija. Srbija je politički i ekonomski lider i igra ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti i saradnji. U strateškom je interesu SAD da se Srbija razvije kao moderna, demokratska, napredna, evropska nacija, u miru sa svojim susjedima, koja u potpunosti poštuje vladavinu prava i prava svih svojih građana”, rekao je Godfrey, naglasivši da SAD u potpunosti poštuju odluku Srbije o vojnoj neutralnosti.

(StarMo)