Naslovnica Region Ambasador Godfrey: Srbija mora donijeti mnogo teških odluka

Ambasador Godfrey: Srbija mora donijeti mnogo teških odluka

241

Beograd — Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Anthony Godfrey poručio je u petak, povodom nedavnog sporazuma Beograda i Prištine potpisanog u Washingtonu, da srbijanska vlada mora donijeti mnogo teških političkih odluka.

“Većina razgovora bit će u Bruxellesu, ali se mi pokušavamo fokusirati na konkretne stvari koje odmah možemo uraditi”, rekao je američki ambasador za Radioteleviziju Srbije (RTS), prenose bh. mediji.

Godfrey je naglasio kako je i nedavna odluka predsjednika Donalda Trumpa o imenovanju posebnog izaslanika za poboljšanje odnosa Beograda i Prištine sama po sebi bila “jasan signal” kako SAD želi pojačati ritam dijaloga kojim se stvari kreću naprijed i “fokusirati se na ekonomiju i bolji život ljudi”.

Ambasador SAD-a istakao je kako nije zadovoljan stepenom privredne saradnje Srbije i Sjedinjenih Država, jer može biti “i više i bolje”, ali da ga “veoma raduje” što će američka razvojna agencija (DFC) uskoro otvoriti svoj ured u Srbiji.

“Ovo je nova stranica u historiji naše saradnje”, rekao je Godfrey, podsjetivši da “zajednička priča Srbije i Amerike dugo traje” i izrazivši nadu da će predsjednik Trump uskoro doći u posjetu Srbiji.

U pogledu jedne od odredbi vašingtonskog sporazuma, kojom se Srbija obavezuje na promjene oko izvora snabdijevanja plinom, Godfrey je sugerirao kako se ne može zavisiti samo “o jednom izvoru energije”.

“To je značajna i politička tema. Jasno je da Rusija koristi zavisnost o samo jednom izvoru energije kao instrument za postizanje političkih ciljeva. Za Srbiju je važno da ima slobodu izbora, zasnovanu na vlastitim interesima i ciljevima”, poručio je Godfrey, komentirajući tačku sporazuma po kojoj bi se Srbija mogla okrenuti i nabavci tečnog prirodnog gasa (LNG) iz američkih izvora, iako je nabavka tog energenta finansijski nepovoljnija za Beograd.

Godfrey je kasnije tokom dana ponovio da se uskoro očekuje dolazak američke Agencije za razvoj u Beograd (DFC), izrazivši nadu kako će, ispuni li SAD ono na što se obavezao, “i američki prijatelji koji su bili u Washingtonu ispuniti ono što su obećali”.

(StarMo)