Naslovnica Politika Ambasador Godfrey: Politika SAD prema Zapadnom Balkanu se nije promijenila

Ambasador Godfrey: Politika SAD prema Zapadnom Balkanu se nije promijenila

409

Beograd — Ambasador SAD-a u Srbiji Anthony Godfrey rekao je da se politika njegove države prema Zapadnom Balkanu usljed pandemije nije promijenila, te da je za Washington važan povratak dijalogu Beograda i Prištine.

“Naša politika prema Zapadnom Balkanu nije se promijenila. Moje kolege u Washingtonu su nezadovoljne zbog gubitka napretka koji je mogao da bude ostvaren, ali mislim da možemo da nadoknadimo to”, rekao je Godfrey za televiziju N1, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dodao je da je teško predvidjeti kada će se problem Kosova riješiti, jer se čeka razvoj situacije sa formiranjem tamošnje vlade kako bi se nastavio dijalog.

On je naveo da je Srbija dosta pomogla Prištini u borbi protiv korona virusa, te da se nada da je to prilika da se ide naprijed.

Komentarišući restriktivnost mjera koje je Vlada Srbije uvela za sprječavanje širenja zaraze korona virusa, Godfrey je rekao da je pandemija veliki izazov, te da svaka zemlja ima svoj pristup, ali da je Srbija uradila dobar posao.

“To je potpuno nova situacija, želio bih da pohvalim Vladu Srbije i njene postupke u borbi protiv virusa, mislim da su uradili dobar posao. Postoje kritike pristupa vlade, neki ljudi misle da su mjere otišle predaleko. Ja ne bih kritikovao vladu”, rekao je ambasador.

Ipak, dodao je da dijeli zabrinutost Evropske unije o stanju medijskih sloboda, ali da to nema samo veze sa korona virusom.

Sjedinjene Države su izdvojile 1,2 miliona dolara kao pomoć Srbiji za suzbijanje pandemije korona virusa.

“Komplet od 6.000 testova dio je naše pomoći, drugi dio su bili higijenski kompleti koji odlaze najugroženijima. Stiže još pomoći, ali programi pomoći SAD-a u Srbiji stalno traju”, dodao je.

Godfrey je za N1 rekao da pružanje pomoći nije takmičenje, te da Srbija kao suverena zemlja treba da ima kontakte i da dobija pomoć i od Kine i od Rusije.

(StarMo)