Naslovnica Izdvojeno Ambasador Field: Veliki promašaj u Mostaru

Ambasador Field: Veliki promašaj u Mostaru

1203
Matthew Field; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Ambasador Velike Britanije u BiH, Matthew Field izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kako bi bila “užasna poruka” ako se u Mostaru ne bi opet održali lokalni izbori.

Odgovarajući na pitanje, ako se u Bosni i Hercegovini održe izbori ove godine, a Mostar bude izostavljen, kakva je to poruka građanima, Field je kazao kako “bi to bila užasna poruka”, te da je to “situacija koja traje već 12 godina i već nekako izgleda normalno”.

“To nije normalno! Radi se o velikom dijelu zemlje gdje građanima nije dopušteno da izaberu svoje predstavnike. 12 godina! To nije normalno niti u jednoj zemlji, a pogotovo zemlji koja teži gradnji institucija i koja se smatra demokratskom. To je veliki promašaj”, kazao je ambasador Field.

On smatra kako to nije jedini promašaj u sistemu BiH i tome bih dodaje činjenicu da neki ljudi ne mogu biti izabrani zbog svoje etničke pripadnosti, ne mogu biti kandidati za predsjednika zbog toga gdje žive i ko su.

“To je, također neprihvatljivo. Mislim da ne smijemo prihvatati ove stvari kao normalne, jer nisu”, dodao je Field.

On se nada da ćemo vidjeti da se održavaju izbori u Mostaru.

“Evropski sud za ljudska prava je ovo jasno naglasio i ovo se mora promijeniti. EU je bila jasna da je ovo uslov koji se mora ispuniti da bi se išlo naprijed. I mi svi, prijatelji Bosne i Hercegovine smo bili veoma jasni – to se mora popraviti. Kad god se izbori održali, očekujemo da se oni održe i u Mostaru. Šteta koju je 12 godina neodržavanja izbora nanijeta se vidi i nadam se da će biti uskoro održani”, izjavio je Field.

(StarMo)