Naslovnica Politika Ambasador Field: Sigurnosne prijetnje ne poštuju granice

Ambasador Field: Sigurnosne prijetnje ne poštuju granice

263
britanski ambasador u BiH Matthew Field

Sarajevo — Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić sastao se danas u Sarajevu s ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Mattom Fieldom.

Sastanak je bio nastupnog karaktera u kojem se razgovaralo o aktuelnoj situaciji, kao i o najvećim sigurnosnim i humanitarnim izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, migrantskoj krizi, te borbi protiv pandemije uzrokovane Covid-19.

Čestitajući ministru Cikotiću na imenovanju, ambasador Field je istakao da sigurnosne prijetnje, bilo da su terorizam, kriminal ili prirodne nesreće, ne poštuju granice, te da im se zajedno moraju suprostaviti.

– Ujedinjeno Kraljevstvo ima dugu tradiciju u pružanju podrške bh. sigurnosti. Bilo mi je zadovoljstvo obavijestiti ministra o našoj pomoći koja uključuje obuku policijskih agencija širom zemlje u policijskom radu zasnovanom na obavještajnim podacima, dijeljenje iskustava u borbi protiv nasilnog ekstremizma, podržavanje strategija za borbu protiv teškog organizovanog kriminala, ilegalne trgovine, finansija i korupcije, smanjenje nezakonitog oružja, kao i praktičnu pomoć za forenzičke i IT sisteme. Sve je to od dobrobiti za BiH, ali je i u našem državnom interesu. Ujedinjeno Kraljevstvo je predano nastavku takve podrške – kazao je.

Ministar Cikotić je izkazao važnost nastavka i unapređenja uspješne saradnje između Ministarstva sigurnosti BiH i Ujedinjenog Kraljestva, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(StarMo)