Naslovnica Mostar Ambasador Egipta kod Kordića: O projektima za privrednike

Ambasador Egipta kod Kordića: O projektima za privrednike

296

Mostar — Sastanak ambasadora Arapske Republike Egipat u Bosni i Hercegovini Yassera Seroura i gradonačelnika Grada Mostara Marija Kordića održan je u utorak u Gradskoj vijećnici, a na kojem se razgovaralo o mogućim projektima koji bi bili od interesa za egipatske privrednike koji bi željeli investirati u Mostar.

Ambasador je uputio čestitke gradonačelniku na izboru, poželio mu puno uspjeha u radu, te je istakao kako u svom mandatu želi produbiti veze ovih dviju zemalja na kulturnom, turističkom i ekonomskom polju, s posebnim naglaskom na turizam i trgovinu, saiopćeno je iz Grada Mostara.

Gradonačelnik je na današnjem sastanku prezentirao određene projekte osmišljene za potencijalne investitore. Zaključeno je da bi bilo efikasno organizirati povezivanje i susrete privrednika iz Egipta i Mostara kako bi se razgovaralo o saradnji na području uvoza i izvoza roba od interesa.

Naglašena je važnost osmišljavanja turističkih paketa za turiste iz Egipta koji bi boravili više dana u Mostaru posjećujući okolna mjesta, te širu regiju, doprinoseći tako razvoju stacionarnog turizma u gradu.

U zavisnosti od interesa, moguće bi bilo organizirati i čarter letove za Mostar. Ako bi tržište bilo dovoljno veliko za emitivni turizam, letovi bi se organizirali i za Egipat iz Mostara.


Ambasador je tokom susreta izrazio zanimanje za stav Grada Mostara po pitanju obnovljivih izvora energije te izrazio zadovoljstvo što Mostar već ima planove za zone predviđene za iskorištavanje solarne i vjetroenergije.

Razgovarano je i o prijedlogu ambasadora o uspostavljanju saradnje između Grada Mostara i Grada Aleksandrije te o povezivanju studenata i organizacija mladih s područja Mostara i Egipta, stoji u saopćenju.

(StarMo)