Naslovnica Život Ambasador Brownback: Srebrenica se više nikad ne smije ponoviti

Ambasador Brownback: Srebrenica se više nikad ne smije ponoviti

311

Srebrenica — Sam Brownback, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u State Departmentu zadužen za pitanja vjerskih sloboda, u okviru svoje evropske turneje posjetio je danas Memorijalni centar Potočari, gdje je prenio poruku da se zločin u Srebrenici nikada više ne smije ponoviti.

Sjedinjene Američke Države podržavaju vjerske slobode i uvijek će zagovarati propagiranje vjerskih sloboda, posebno u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, poručio je ambasador Brownback u Srebrenici.

“Ovdje se desilo nešto strašno, došlo je do brutalnog ubijanja ljudi. Hiljade ljudi ovdje je ubijeno zbog onoga što su bili, zbog njihove vjere, i to je tragedija, nešto što nikako nije smjelo da se dogodi i što ne smije više nikada nikome da se ponovi, a što je vezano za vjerske slobode”, rekao je ambasador Brownback.

Ambasador je obišao Memorijalni centar Potočari, položio cvijeće za žrtve, nakon čega se sastao sa predstavnicama udruženja žrtava, gdje je bilo govora o problemima sa kojima se žrtve i danas susreću, prenosi BHRT.

“Pitanje broj jedan razgovor o genocidu. Genocid se ne smije negirati, to nije ljudski, to nije čovječanski, protiv istine boriti se, pričati, to je ružno”, izjavila je Fadila Efendić, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”.

Osim sa predstavnicama udruženja žrtava, amabasador Brownback je razgovarao i sa predstavnicima Memorijalnog centra Potočari. Glavna poruka poslana iz Srebrenice je da vjera treba da okuplja ljude, a ne da ih razdvaja.

(StarMo)