Naslovnica BiH Ambasada SAD: Zabrana ne mijenja činjenicu da se u Srebrenici dogodio genocid

Ambasada SAD: Zabrana ne mijenja činjenicu da se u Srebrenici dogodio genocid

134

Sarajevo — Povodom obilježavanja 27. godišnjice zločina u Kravicama kod Bratunca oglasili su se iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini navodeći da su zaprepašteni odlukama lokalne vlasti da zabrane ulazak porodicama žrtava u ovaj kompleks.

“Sjedinjene Američke Države su zaprepaštene odlukom gradonačelnika Bratunca da članovima porodica žrtava uskrati pristup lokalitetu Kravica danas u znak sjećanja na gubitak najmilijih tokom genocida u Srebrenici”, navodi se u reakciji ambasade na oficijelnom Twitter profilu, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Ambasada dodaje da današnja odluka gradonačelnika Rankića ne mijenja fundamentalnu činjenicu da se u julu 1995. godine u i oko Srebrenice dogodio genocid, uključujući i Kravicu.

“Ovaj čin ni na koji način ne odaje počast srpskim civilima koji su stradali u regionu, ali itekako ugrožava izglede za pomirenje koje je neophodno svim ljudima u Bosni i Hercegovini kako bi mogli živjeti mirne i prosperitetne živote kakve i zaslužuju”, navodi se u reakciji Ambasade SAD-a u BiH.

Kako su javili mediji, u okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima “zaštićene zone UN-a” Srebrenica, članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, danas su, kao i prethodnih godina, posjetili mjesta masovnih ubistava njihovih najmilijih u genocidu u julu 1995. godine.

Prvo su obišli zgradu Osnovnog suda u Srebrenici, u kojoj su na početku rata u Bosni i Hercegovini 1992.-1995. bili zatočeni Bošnjaci, među kojima su neki i ubijeni.

Potom su obišli zgradu nekadašnje policijske stanice u Srebrenici, u kojoj su 1992. godine zatvarani i ubijani Bošnjaci.

Pred objektom nekadašnjeg “Elektroprenosa” u Potočarima, poznatom kao “bijela kuća” u kojoj su odvajani Bošnjaci u julu 1995. godine, položeno je cvijeće i proučena Fatiha.

Počast žrtvama genocida odata je i u Kravici u kojoj je, prema zvaničnim podacima, za jedan dan ubijeno više od 1.300 Bošnjaka u krugu nekadašnje Zemljoradničke zadruge.

Međutim, ove godine članovi porodica žrtava genocida nisu mogli ući u krug nekadašnje Zemljoradničke zadruge. Dočekala ih je zatvorena kapija i ograda.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“, kazala je da je današnji čin, kojim im je onemogućen ulazak u krug nekadašnje Zemljoradničke zadruge, sramotan.

(StarMo)