Naslovnica Region Ambasada SAD u Srbiji o kupovini oružja od Kine

Ambasada SAD u Srbiji o kupovini oružja od Kine

147

Beograd — “Slažemo se da je nabavka vojne i odbrambene tehnike suverena odluka svake zemlje. Pa ipak, vlade bi trebalo da su svjesne kratkoročnih i dugoročnih rizika i cijene koju povlači poslovanje sa kineskim kompanijama”, navodi se pisanoj izjavi Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Radio Slobodna Evropa (RSE), povodom toga što je Srbija od Kine kupila novu generaciju raketa srednjeg dometa zemlja zrak navođenih radarom, raketni sistem protivavionske odbrane FK-3.

Ambasada SAD ističe i da bi svaka zemlja “trebalo da može da ima povjerenja da nabavka opreme neće ugroziti njenu nacionalnu sigurnost kao ni njen ekonomski suverenitet”, ali da tog povjerenja ne može da bude “ako su prodavci vojne i odbrambene opreme zavisni od autoritarne vlasti kakva je u Narodnoj Republici Kini”, prenosi RSE.

Iz Ambasade SAD navode i kako Srbiji “savjetuju da radi na potpunijem usklađivanju sa Zajedničkom sigurnosnom i odbrambenom politikom EU”.

“Izbor snabdjevača bi trebalo da odražava deklarisani cilj Srbije da se što više integriše sa Evropom. Ima i drugih prodavaca koji ne zavise od autoritarnih režima, a nude opremu ne samo sposobnu da zadovolji odbrambene potrebe Srbije već i uporedivu po kvalitetu i cijeni”, zaključuje se u izjavi Ambasade SAD za RSE.

(StarMo)