Naslovnica Politika Ambasada SAD: Prijedlog HDZ-a o Izbornom zakonu suprotan pravnim standardima

Ambasada SAD: Prijedlog HDZ-a o Izbornom zakonu suprotan pravnim standardima

160

Sarajevo — Američka ambasada u Bosni i Hercegovini, osudila je poteze političkih stranaka u Domu naroda Parlamenta BiH, te ocijenila da se radi o “zajedničkom neuspjehu političkih predstavnika da ispune svoje ustavne obaveze”.

“HDZ BiH, uz podršku SNSD-a, neprimjereno je iskoristio hitnu proceduru kako bi podnio uzmi-ili-ostavi prijedloge izborne reforme za koje je ranije zaključeno da su u suprotnosti s pravnim standardima i standardima ljudskih prava EU”, navodi se u saopštenju ambasade, javlja Radio Slobodna Evropa.

Podsjećaju da bi taj predlog uključivao “vlasništvo političkih stranaka nad izbornim mandatima, model sa dvije liste za Predsjedništvo BiH koji bi predstavljao dalju etničku podjelu i druge regresivne elemente”.

Osuđena je i, kako se navodi, “odluka SDA da zloupotrijebi uslov za kvorum Doma naroda kako bi blokirala raspravu” za koju kažu da je “nedosljedna sa principima funkcionalnih demokratskih institucija”.

“Nesuglasice treba rješavati kroz debatu i glasanje, a ne bojkotom. Opstrukcija i bojkot institucija na državnom nivou, bez obzira ko to radi, predstavlja destabilizirajuće antidejtonsko ponašanje”, upozoravaju iz ambasade.

Ističu da bi političke stranke trebalo da se fokusiraju na ostvarive reforme i djelovanje s ciljem jačanja bh. institucija, “umjesto recikliranja neuspjelih, maksimalističkih prijedloga i opstruisanja rada institucija”.

“To uključuje, u najmanju ruku, odobrenje Savjeta ministara za finansiranje opštih izbora u oktobru i usvajanje u Parlamentu zakona u oblasti izbornog integriteta na osnovu doprinosa koji su dali Centralna izborna komisija, civilno društvo i ODIHR (Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava)”, saopšteno je iz ambasade.

U saopštenju se zaključuje da “bh. lideri imaju smislenu odgovornost da učestvuju u vlasti, grade konsenzus i ispune očekivanja građana za pravovremenim, demokratskim izborima, te napredak ka prosperitetnijoj budućnosti u evroatlantskoj zajednici zemalja”.

(StarMo)