Naslovnica Politika Ambasada SAD pozvala Banja Luku i Sarajevo da slijede primjer Mostara

Ambasada SAD pozvala Banja Luku i Sarajevo da slijede primjer Mostara

222

Sarajevo/Mostar — Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pozdravila je odluku o izmjenama naziva ulica u Mostaru, navodeći da se radi o snažnom primjeru “kojim se dokazuje da je moguće osloboditi se prošlosti i raditi na pomirenju”.

“Vrijeme je da i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini, posebno Sarajevo i Banja Luka, slijede primjer Mostara i promijene imena ulica koja pripadaju nečasnim pojedincima u svojim sredinama”, stoji u saopštenju Ambasade SAD u BiH od četvrtka, prenio je Radio Slobodna Evropa.

U Ambasadi SAD su posebno pozdravili “liderstvo” gradonačelnika Maria Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića “koji su sarađivali kako bi postigli kompromis i opšte dobro staavili ispred uskih, nacionalističkih političkih interesa”.

Dodaju i da će ova promjena poboljšati međunarodni imidž i reputaciju Mostara “koji su bili ukaljani imenima ulica kojima su se veličali pojedinci nedostojni pomena”.

“Neki ovo rješenje neće smatrati ni idealnim ni savršenim, ali savršenstvo i nije cilj; cilj su tolerancija, konsenzus i inkluzivnost”, poručili su iz Ambasade SAD u BiH.

(StarMo)