Naslovnica Izdvojeno Ambasada SAD: Postojanje entiteta u potpunosti ovisno o postojanju BiH

Ambasada SAD: Postojanje entiteta u potpunosti ovisno o postojanju BiH

344

Sarajevo — “Ni Dejtonski sporazum, ni Ustav BiH ne daju mogućnost da se ijedan entitet otcijepi”, navedeno je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH), napominjući da su teritorijalni integritet i suverenitet BiH zagarantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Ambasada SAD-a u BiH reagovala je prvobitno na izjave član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čije je mišljenje da postojanje Bosne i Hercegovine zavisi od postojanja entiteta, jer su, kako on tvrdi, ‘oba entiteta nastala prije konferencije u Dajtonu (Dayton), gdje su oba ugurana u ovo što danas zovemo BiH’.

Dodik je za srbijansku Pink televiziju najavio kako će ‘Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu o tome kako BiH može funkcionirati’. Ne bude li takva izjava prihvaćena, kako je on rekao, jedina preostala opcija je “razdruživanje”.

Nakon te Dodikove izjave Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH poručila je 27. oktobra da “postojanje entiteta ovisi o postojanju države Bosne i Hercegovine”.

Dan kasnije, Milorad Dodik osporio je opet u medijima tu izjavu Ambasade SAD-a, te su u četvrtak 29. oktobra iz Ambasade SAD- a poručili:

“Svaka radnja preduzeta s ciljem razgradnje BiH predstavljala bi kršenje Daytonskog sporazuma. Postojanje bilo kojeg od dva entiteta u potpunosti je ovisno o postojanju BiH. Status Bosne i Hercegovine kao države nije stvar mišljenja, već činjenica koja je ustanovljena međunarodnim pravom”, rečeno je za RSE u Uredu odnose s javnošću Ambasada SAD-a u BiH.

(StarMo)