Naslovnica BiH Ambasada SAD: Podržavamo i pozivamo CIK da….

Ambasada SAD: Podržavamo i pozivamo CIK da….

162
foto arhiva

Sarajevo — Iz Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini danas su za Hayat.ba prokomentirali sve veće prijavljene izborne nepravilnosti uoči lokalnih izbora u našoj zemlji.

Naveli su da “u potpunosti podržavaju nastojanja Centralne izborne komisije BiH da poboljša transparentnost i integritet predstojećih lokalnih izbora, posebno u procesu registracije birača za glasanje izvan BiH”.

– Izvod iz centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH koji je Centralna izborna komisija BiH objavila po prvi put, ključna je prilika za građane da spriječe da se njihov identitet koristi u prevarama. Pozivamo sve građane da provjere svoje podatke i prijave sve nepravilnosti. Pozivamo i CIK BiH da, u saradnji sa tijelima za provođenje zakona i tužiteljima, odlučno istraži i preduzme radnje u slučajevima dokumentiranih prevara. Svi imaju ulogu u očuvanju integriteta izbora – naveli su u odgovoru za Hayat.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

Podsjećamo, u posljednje vrijeme veliki broj građana se žalio da su na lokalnim izborima prijavljeni za glasanje i članovi njihovih porodica koji nisu među živima.