Naslovnica Region Ambasada SAD: Otkriti ko je iz vlasti bio uključen u paljenje

Ambasada SAD: Otkriti ko je iz vlasti bio uključen u paljenje

129

Beograd — Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu saopštila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je Sjedinjenim Državama „teško da shvate zašto pravda još nije zadovoljena“ u slučaju paljenja američke ambasade tokom nereda u Beogradu februara 2008. godine.

Ambasada je navela da je teško i shvatiti „zašto se tako malo napredovalo u vezi sa slučajem čitavih 12 godina od napada u kojem je nanesena šteta diplomatskoj imovini, a jedan državljanin Srbije izgubio život“.

„Važno je uvažiti činjenicu da neki pojedinci nisu ispunili svoje zakonske dužnosti, što se odnosi i na srpsku policiju koja se povukla sa svojih pozicija u blizini zgrade ambasade neposredno prije samog napada. Takođe je od vitalne važnosti otkriti koje osobe na vlasti su možda bili uključene u ovaj protivzakoniti čin sa tako tragičnim posljedicima“, saopštila je američka ambasada za RSE.

Suđenje peterici policijskih čelnika, optuženih za propuste u osiguranju ambasade SAD otkazano je u četvrtak pred Višim sudom u Beogradu zbog službenih obaveza postupajućeg sudije. Suđenje će biti nastavljeno u petak, 18. septembra.

(StarMo)