Naslovnica BiH Ambasada SAD: Omogućiti održavanje prve Povorke ponosa

Ambasada SAD: Omogućiti održavanje prve Povorke ponosa

387

Ambasada SAD u BiH u ponedjeljak je pozvala vlasti Sarajevskog kantona da “omoguće održavanje prve Povorke ponosa” u tome gradu, nakon što je dio vladajuće koalicije tražio njeno otkazivanje, istaknuvši kako je to prilika za BiH da se pokaže kao otvorena zemlja.

“Očekujemo da će se javni dužnosnici, institucije i građani pobrinuti da ovaj događaj protekne mirno i dostojanstveno”, naveli su za portal Klix.ba iz Odjela za odnose s javnošću Ambasade SAD u Sarajevu.

“Ovo je prilika za Bosnu i Hercegovinu – koja teži biti otvorena, višekulturalna zemlja koja poštuje prava svih pojedinaca – da pokaže snošljivost i uvažavanje različitosti”, ističe ambasada SAD.

Također se navodi kako je šetnja u povorci “način iskazivanje podrške članovima LGBTI zajednice” koja, kao i pripadnici drugih manjinskih skupina i ranjive populacije “zaslužuju ista prava i slobode kao i svi ostali”.

Vladajuća stranka koalicije u Sarajevskom kantonu, ‘Narod i pravda’ kojoj je na čelu Almedin Konaković, pozvala je na otkazivanje povorke ponosa upozorivši da bi u “uzavreloj političkoj situaciji u BiH bilo kakva eskalacija mogla izazvati negativne posljedice”.

Oglasila se i Naša stranka izražavajući podršku održavanju LGBTI skupa.

Ministar unutrašnjih poslova kantona Admir Katica, koji je također član stranke Narod i pravda, izjavio je kako izdavanje dozvole za održavanje povorke ponosa nije predviđeno prema zakonu. Dodao je kako postoji mogućnost da policijska tijela donesu odluku o zabrani održavanja ovoga skupa.

(StarMo)