Naslovnica Politika Ambasada SAD o ostavci Tegeltije: Samo jedan od mnogih koraka…

Ambasada SAD o ostavci Tegeltije: Samo jedan od mnogih koraka…

189

Sarajevo — Nakon što je Milan Tegeltija najavio podnošenje ostavke na mjesto predsjednika VSTV-a – reagovala je Ambasada SAD-a na svom službenom Twitter nalogu, kazavši da je to jedan od mnogih koraka koje ova institucija mora poduzeti kako bi vratila povjerenje građana.

“Ostavka predsjednika VSTV-a s mjesta predsjednika i redovnog člana samo je jedan od mnogih koraka koje VSTV mora poduzeti prema vraćanju povjerenja s građanima BiH”, saopćeno je uz opasku:

“Svi nositelji dužnosti u sektoru pravde i članovi VSTV-a koji ih imenuju moraju se pridržavati najviših etičkih standarda. Svi suci i tužitelji moraju poduzeti korake za adekvatnu istragu i kazneni progon korupcije na svim razinama, uključujući i kada se ona pojavljuje u njihovoj sredini”, zaključeno je, prenosi televizija N1.

Podsjećanja radi, Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, najavio je danas podnošenje ostavke na tu funkciju koje će se, kako je rekao, dogoditi sljedeće sedmice.

On se, podsjećamo, posljednjih sedmica suočio s brojnim kritikama javnosti, članova VSTV-a, ali i međunarodnih institucija u BiH, nakon što su mediji objavili audio snimak s Tegeltijom u glavnoj ulozi.

(StarMo)