Naslovnica BiH Ambasada SAD o novom snimku: Istražiti navode o koruptivnim radnjama u sudstvu

Ambasada SAD o novom snimku: Istražiti navode o koruptivnim radnjama u sudstvu

1119
foto arhiva

Sarajevo — Ambasada Sjedinjenih Američkih Država komentarisala je aktuelne događaje vezane za predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju i novi snimak koji, navodno, kompromituje visokopozicioniranog službenika bh. sudske vlasti.

Ambasada je svoju poruku objavila na zvaničnom Twitter nalogu.

“Integritet i profesionalizam Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i svih sudskih institucija su važni. Sve relevantne institucije, posebno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, mora se ozbiljno posvetiti i istražiti navode o koruptivnim radnjama u sudstvu”, stoji u saopćenju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, prenosi portal Klix.ba.

Obraćanje javnosti iz ambasade dolazi u danu kada je objavljen snimak telefonskog razgovora u kojem Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, sa kolegicom Milijanom Buhom razgovara o imenovanju njene sestre Sanje Čegar na poziciju sutkinje Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Na snimku se čuje kako Tegeltija predlaže da Čegar, ukoliko se otvori pozicija, npr. u Bosanskoj Gradišci ili Prijedoru, tamo bude godinu pa da poslije bude prebačena u Osnovni sud u Banjoj Luci.

U razgovoru za Klix.ba Tegeltija se pravdao činjenicom kako je Sanja Čegar još uvijek stručna saradnica na Okružnom sudu Banja Luka, odnosno da nije završila na pozicijama o kojima je bilo riječi u telefonskom razgovoru.

(StarMo)