Naslovnica BiH Ambasada SAD o migrantima: Državni nivo da preuzme glavnu ulogu

Ambasada SAD o migrantima: Državni nivo da preuzme glavnu ulogu

182

Sarajevo — Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini osudila je u petak uveče na svom Twitter nalogu premještanje migranata iz privremenog prihvatnog centra „Bira“ u Bihaću, u kamp „Lipa“.

Iz Ambasade SAD-a su naglasili da preseljenje migranata u „Lipu“ osuđuju zbog toga što su kamp podržali kao privremeni, a ne kao zimski prihvatni centar.

“Da bi se spriječila humanitarna kriza, širenje korona virusa i zaštitili stanovnici Bihaća, pozivamo vlasti u BiH na državnom nivou da preuzmu glavnu ulogu u koordinaciji sa svim nivoima vlasti u BiH, kako bi se migratnima osiguralo da imaju humanitaran i siguran smještaj, ali i da se zaštite njihova ljudska prava”, navodi se u tweetu Ambasade SAD-a u BiH, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vlasti Unsko-sanskog kantona (USK) u srijedu, 30. septembra, su iz privremenog prihvatnog centra za migrante „Bira“ izmjestile maloljetnike bez pratnje i oko 300 odraslih muškaraca.

Jedan dio migranata pušten je da ide u „game“ (prelazak granice), drugi je prevezen u kamp „Lipa“, dok je trećoj grupi, koja je tražila povratak u Sarajevo, omogućeno da kupe karte za autobus.

Ovaj potez osudila je i Misija Evropske unije (EU) u BiH, u četvrtak, 01. oktobra, navodeći da su stotine osoba ostale bez skloništa u teškim vremenskim uslovima.

(StarMo)