Naslovnica BiH Ambasada SAD: “Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH”

Ambasada SAD: “Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH”

341

Sarajevo — Današnja saznanja da je predsjednik Slovenije Borut Pahor pitao članove Predsjedništva BiH da li je moguć miran razlaz u BiH te navodno slanje “non papera” premijera Slovenije o istom pitanju u Brisel, komentirali su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Kako su za Klix.ba rekli iz Ambasade Sjedinjenih Država, ne žele špekulisati o navodnim izjavama Pahora i Janše, međutim, ističu da je stav SAD-a o ovom pitanju dobro poznat i ostaje nepromijenjen.

“Mi smo privrženi principima Dejtona – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom. Što se tiče statusa BiH, tu nisu bitna mišljenja o njemu, nego činjenice i međunarodno pravo. Teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom”, kazali su za Klix.ba iz Službe za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Dodali su da niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje nijednom od dva entiteta. Svako djelovanje usmjereno na razgradnju BiH je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Primarni cilj secesionističke retorike jeste udaljavanje od napornog rada i odgovornog dijaloga koji su potrebni za reforme kojima bi se vratilo povjerenje građana, podstakao ekonomski oporavak i doprinijelo napretku BiH u ostvarivanju ciljeva vezanih za EU. Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH”, jasni su u izjavi Ambasade SAD-a u BiH.

(StarMo)