Naslovnica BiH Ambasada SAD na najave iz RS: Neustavno i antidejtonski…

Ambasada SAD na najave iz RS: Neustavno i antidejtonski…

116
foto arhiva

Sarajevo — Neustavno je i antidejtonski formirati paralelnu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske (RS), rečeno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

– To predstavlja jednostrano povlačenje ovog entiteta iz državnih institucija BiH, navedeno je odgovoru Ambasade SAD-a za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske (RS), jednog od dva entiteta u BiH je stupio na snagu 28. juna i predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove.

Time RS uzurpira nadležnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH što je neustavno, jer se državni Zakon o lijekovima može mijenjati isključivo u državnom Parlamentu a ne u parlamentima entiteta – navode iz Ambasade SAD u BiH.

“Ovakvo djelovanje ugrozit će zdravstvene ishode za građane, stvoriti regulatornu konfuziju za tu oblast industrije i narušiti stabilnost”, stoji u odgovoru Ambasade SAD.

“Svi lideri u BiH imaju odgovornost da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na stvaranju boljih ekonomskih prilika i zdravstvenih ishoda za građane BiH”, ističu u Ambasadi SAD.

(StarMo)