Naslovnica Mostar Ambasada SAD i OSCE pozdravili sastanak vjerskih lidera Hercegovine

Ambasada SAD i OSCE pozdravili sastanak vjerskih lidera Hercegovine

109

Mostar — Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravili su u petak sastanak vjerskih lidera Hercegovine – biskupa mostarsko-duvanjskog Petra Palića, muftije mostarskog, Salema ef. Dedovića i vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija.

Ambasada SAD-a i Misija OSCE-a u BiH prepoznaju ulogu vjerskih zajednica u promociji mira, pomirenja i međusobnog razumijevanja, ističu iz Ambasade i dodaju kako će međureligijski dijalog u Hercegovini umnogome koristiti Gradu Mostaru i cijeloj zemlji.

“Nadamo se da će današnji sastanak biti uvod u još mnoge plodotvorne razgovore između mostarskih vjerskih poglavara. Ovakvi zajednički sastanci snažan su signal sljedbenicima ovih religija da vrijedi raditi na miru i pomirenju. Sjedinjene Države i Misija OSCE-a u BiH čvrsto vjeruju da je baš ovo poruka potrebna građanima Mostara i cijele Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju, koje prenose bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

Naglašava se kako hercegovački vjerski poglavari zaslužuju pohvale za pokazanu hrabrost, dijalog i vodeće napore na pomirenju te apelira na političke lidere u Mostaru i širom BiH da, kako kažu, češće s vjerskim liderima rade na rješavanju pitanja koja predstavljaju problem za vjerske zajednice i vjernike koje one predstavljaju.

(StarMo)