Naslovnica Politika Ambasada Rusije: Činite to na vlastiti rizik

Ambasada Rusije: Činite to na vlastiti rizik

218
Christian Schmidt

Sarajevo — Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini saopštila je da je ta država odbila da potpiše izjavu Vijeća za provođenje mira u BiH, u subotu, 31. jula, u kojoj ambasadori najoštrije osuđuju eskalaciju tenzija od nekih političkih lidera u BiH kao odgovor na nedavnu izmjenu Krivičnog zakona BiH o kažnjivosti negiranja genocida koju je nametnuo visoki predstavnik Valentin Inzko.

“Polazimo od toga da nakon 27. maja mjesto visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini ostaje prazno. Svi oni koji namjeravaju da sarađuju s državljaninom Savezne Republike Njemačke Christianom Schmidtom, koji sebe naziva Visokim predstavnikom, to čine na vlastitu odgovornost i rizik, jer on nema potreban mandat Savjeta bezbjednosti UN-a”, ističe se u objavi Ambasade Rusije u BiH na zvaničnom Facebook profilu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dodaje se kako je Rusija protiv bonskih ovlaštenja visokog redstavnika u BiH, te se dodaje kako ta zemlja Ured Visokog predstavnika ‘smatra’ kočnicom razvojnog puta Bosne i Hercegovine i insistira na njegovom bezuslovnom gašenju’.

(StarMo)