Naslovnica Mostar Aluminij: Uskoro otkazi za sve preostale radnike?

Aluminij: Uskoro otkazi za sve preostale radnike?

903
foto arhiva

Mostar — Tristotinjak preostalih radnika Aluminija d.d. Mostar, otkaze će dobiti s krajem ove godine – piše Klix.ba.

Za portal StarMo je neslužbeno potvrđena ova informacija, uz napomenu kako to “još uvijek nije službeno objavljeno”, te da se čeka odluka Vlade FBiH u vezi jedinog mogućeg investitora.

Aluminij bi se treba naći kao tema i na današnjem zsjedanju Vlade FBiH u Mostaru. U pitanju je razmatranje ponude “M. T. Abraham grupe” iz Izraela za preuzimanje Aluminija. “M. T. Abraham Grupa” svoju je ponudu prezentirala Vladi Federacije BiH još 17. oktobra.

KonsultantiM.T. Abraham Grupe više od dva mjeseca analizirali su stanje u posrnuloj mostarskoj kompaniji. Zajedno s partnerima China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering & Construction Co., Ltd. (NFC) poslali su ponudu Vladi Federacije BiH kao pojedinačnom najvećem vlasniku.

“Ponuda prikazuje dugoročnu mapu puta kako bi se Aluminiju osigurala stabilnost i konkurentan rad još mnogo godina”, naveli su iz kompanije..

Planovi izraelsko-kineske grupacije povezani su i s navodnom izgradnjom termoelektrane ili plinske elektrane snage 300-350 megawata koje bi Aluminiju osiguralo stabilnu opskrbu električne energije. U međuvremenu očekuju da bi Federacija BiH “osigurala konkurentnu cijenu električne energije kako bi Aluminij mogao normalno raditi”.

(StarMo)