Naslovnica Izdvojeno Aluminij: Nastaviti razgovore sa potencijalnim investitorima

Aluminij: Nastaviti razgovore sa potencijalnim investitorima

532
foto arhiva

Mostar — Mostarski Aluminij oglasio se jutros saopštenjem za javnost, u kojem se navodi kako je do sada Vladi Federacije BiH pristigla samo jedna ponuda međunarodnog investitora za strateško partnerstvo u toj ugašenoj fabrici.

“Proteklih dana neki su mediji objavili kako je Vladi Federacije BiH stigla još jedna ponuda investitora za mostarski Aluminij, stoga ovim putem to želimo pojasniti i kazati kako je zasad ‘M. T. Abraham Grupa’ jedina dostavila svoju ponudu. Očigledno je, dakle, da do ovog trenutka nisu pristizale nikakve druge ponude investitora osim njihove”, stoji na početku saopštenja iz Aluminija.

Podsjeća se da je “M. T. Abraham Grupa” svoju ponudu prezentirala Vladi FBiH 17. oktobra, a u međuvremenu je s njihovom ponudom detaljno upoznata i Uprava Društva Aluminij.

“Uprava Društva Aluminij sa svoje strane podržava sva nastojanja potencijalnih investitora da se kroz konkretna i realna investiciona ulaganja omogući ponovno pokretanje proizvodnje i osigura održiv i stabilan koncept rada i razvoja Aluminija”, navodi se u saopštenju, te se izražava nada da će se uskoro nastaviti razgovori između ponuđača, “M. T. Abraham Grupe” i Vlade Federacije BiH.

U saopštenju Aluminija stoji i da je u međuvremenu urađen najveći dio posla na planu restrukturiranja firme, “tako da bilo koji ozbiljan investitor može računati na ulazak u visokoprofesionalnu radnu sredinu, spremnu da odgovori svim potrebama”.

“Želimo također naglasiti kako su se pokazala kao tačna naša predviđanja, na što smo dugo upozoravali, da prestanak rada Aluminija ne može donijeti nikome bilo kakvo dobro. Vidljivo je da su se problemi s kojima se suočio Aluminij imaju itekako velikog odraza na našu bližu i daljnju okolinu.

Ne slažemo se s analizama i ocjenama kako je prestanak rada Aluminija osigurao stabilizaciju elektroenergetskog sistema i stvorio uslove za niže cijene struje za potrošače, jer to naprosto nije tačna računica, nego je naprotiv Aluminij d.d. Mostar godinama bio stabilizator sistema.

Ponovnim podizanjem Aluminija na zdrave i čvrste noge, uspostavio bi se rast BDP-a, izvoza i svih drugih važnih parametara koji pokazuju ekonomsku snagu jednoga društva.

Time naš poziv na nastavak razgovora s potencijalnim investitorima i naša nada u njihovo brzo i pozitivno okončanje, dodatno dobivaju na značaju”, stoji u saopštenju Aluminija.

(StarMo)