Naslovnica Izdvojeno Aluminij: I preostali radnici tehnološki višak

Aluminij: I preostali radnici tehnološki višak

348
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Nova sistematizacija radnih mjesta uposlenika Aluminija d.d. Mostar, po kojoj će svim preostalim radnicima biti isplaćene otpremnine, te će oni zatim biti proglašeni tehnološkim viškom, potvrđena je na sjednici Nadzornog odbora Aluminija održanoj u ponedjeljak u Mostaru.

Predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić kazao je kako je na ovoj sjednici, među ostalim, razmatrana i ponuda Abraham grupe.

“Ova ponuda bila je vezana za najam Aluminija, odnosno njegov pogon. Podržali smo biznis model u vezi oživljavanja i nastavka proizvodnje, novih investicija i zapošljavanja radnika. Zatražili smo doradu i izmjenu ponude u dijelu pravnog modela ponude koji se, među ostalim, odnosi i na rokove, kao i visinu najma, odnosno zakupnine te pravnog odnosa sa sadašnjim Aluminijem u vezi s najmom”, kazao je Klepić, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Dodao je također kako je Nadzorni odbor zatražio da se iz ponude izdvoje svi zahtjevi koji se odnose na razne nivoe vlasti, a kojih, kako kaže, ima puno.

“Rješavanje tih zahtjeva nije u nadležnosti Uprave niti Odbora. Također smo zaključili da podržavamo dijelove zahtjeva i apeliramo da se svi nivoi vlasti na koje se ovi zahtjevi odnose, u skladu sa propisima i nadležnostima, stave u funkciju očuvanja radnih mjesta i pokretanja proizvodnje i Aluminija”, naveo je Klepić.

Nadzorni odbor Aluminija zatražio je da se fokus ponude stavi na aktiviranje livnice.

“Zatražili smo to radi hitnosti stavljanja u funkciju livnice i proizvodnje te očuvanja opreme i angažiranja radnika, jer sve ostalo zahtjeva neke duže rokove, dok je aktiviranje livnice moguće hitno i želimo da na tome bude fokus ponude. Zadužili smo Upravu Aluminija da od Abraham grupe hitno zatraži nastavak razgovora s ciljem korekcija ponude u naznačenom smislu”, kazao je Klepić nakon završetka sjednice na kojoj su osim članova Odbora bila i dva predstavnika zaposlenih.

(StarMo)