Naslovnica Život Alispahić odbio nagodbu – Kaže da “nije kriv”

Alispahić odbio nagodbu – Kaže da “nije kriv”

100
Fatmir Alispahić

Sarajevo — Optuženi za širenje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti Fatmir Alispahić, inače urednik i vlasnik portala Antimigrant.ba, izjasnio se na ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine, u četvrtak, 16. septembra, “da nije kriv po tačkama optužbe”.

Ovim činom je Alispahić odbio nagodbu s Tužiteljstvom BiH koje je predlagalo kazneni nalog, odnosno sporazumno priznanje krivnje i uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora, s rokom kušnje od tri godine. Predložena je i novčana kazna od 1.000 konvertibilnih maraka (oko 500 eura).

“Ne osjećam se krivim. Ne prihvatam predložene sankcije”, kazao je Alispahić, inače zaposlen i kao državni službenik u Gradskoj upravi Grada Tuzla.

Tužiteljstvo je kazneni nalog predložilo, kako se navodi, zbog činjenice da optuženi nije ranije osuđivan, ali i jer je u potvrđenoj optužnici Alispahić priznao izvršenje krivičnog djela.

Na ročištu u četvrtak optuženi je ovo negirao. Sud i Tužiteljstvo su kazali da će se to dokazati u procesu koji će uslijediti.

Optužnicu protiv Alispahića Tužiteljstvo je podignulo 26. augusta, a Sud BiH je potvrdio 10. septembra.

 

(StarMo)