Naslovnica Region Albright: Srbija da ne stopira razvoj državnosti Kosova

Albright: Srbija da ne stopira razvoj državnosti Kosova

192
Madeleine Albright

Washington — Kosovo treba razvijati svoju državnost, a Srbija ne smije stopirati taj proces, izjavila je u utorak Madeleine Albright, bivša američka državna tajnica.

Na “saslušanju” u Odboru za vanjske odnose Zastupničkog doma američkog Kongresa, s ciljem da se novoj administraciji Joea Bidena daju preporuke po pitanju politike prema Zapadnom Balkanu, rekla je da bi Washington trebao podržati demokratski razvoj država Zapadnog Balkana, prenosi Tanjug.

Kao prepreku tome vidi Rusiju i Kinu, koje, kako je kazala, na područje Zapadnog Balkana unose nestabilnost, a s njima “Srbija razvija saradnju”, primijetila je Albright.

Elaborirala je i strategiju prema regiji, i to iz tri dijela.

“Potrebno je da uspostavimo čvršću saradnju s Evropskom unijom, u kojoj šest zemalja Zapadnog Balkana želi članstvo. Potrebno je pojačati borbu protiv korupcije, koja značajno šteti političkim institucijama i urušava vladavinu prava u regiji.”

“Govorim o ‘zarobljenim državama’, prema kojima je potrebno razviti regionalnije orijentiran pristup. Strategija treba pomagati pojedinačnim državama u reformama i nagraditi ih, ali i da se izvrši pritisak na one koje to ne čine”, sumirala je svoje sugestije Bidenovom timu Albright.

(StarMo)