Naslovnica Region Albanski premijer: Dobra vijest od Macrona

Albanski premijer: Dobra vijest od Macrona

507
Edi Rama; foto: arhiva - ilustracija

Tirana — Albanski premijer Edi Rama pozdravio je mogućnost da će njegova zemlja zajedno sa Sjevernom Makedonijom u martu dobiti zeleno svjetlo o otvaranju pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa, Rama je naglasio da je Macronova izjava “dobra vijest koja ide u pravom smjeru”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u subotu na Minhenskoj konferenciji, da će, ukoliko rezultati izvještaja Evropske komisije u martu o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji budu pozitivni, podržati otvaranje pregovora za te dvije zemlje.

Za albanskog premijera, otvaranje pristupnih pregovora, je samo početak dugačkog procesa.

“Bez obzira kakav će biti ishod u martu, mi nismo stigli do kraja. Kraj će biti za nas, trenutak kada mi budemo država koja je u potpunosti u skladu sa EU vrijednostima”, izjavio je Edi Rama. “Radi se o procesu koji će učiniti Albaniju državom koja je osnovana na vrijednostima koje naša djeca zaslužuju”, dodao je šef albanske vlade.

Ovo je prvi put da francuski predsjednik daje naznake da će podići veto sa otvaranja pregovora sa Skopljem i Tiranom. U oktobru prošle godine, Macron je blokirao donošenje pozitivne odluke iako je Evropska komisija u više navrata istakla da su obje zemlje ispunile sve neophodne uslove. Emmanuel Macron je zeleno svjetlo uslovio izmjenom u metodologiji u pristupnom procesu. Početkom februara Evropska komisija je izašla za novim prijedlogom izmijenjene metodologije, koja je zadovoljavala većinu francuskih zahtjeva, podsjeća RSE.

(StarMo)