Naslovnica Region Albanska stranka ušla u sastav Vlade Sjeverne Makedonije

Albanska stranka ušla u sastav Vlade Sjeverne Makedonije

188
Zoran Zaev

Skoplje — Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je sa albanskom opzicionom partijom “Alternativom” postignut dogovor u ulasku u vladu i parlamentarnoj većini do kraja njenog mandata, do 2024.

Zaev je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderom Alternative, Afrimom Gašijem, izjavio da će ta partija dobiti tri ministarska mjesta, tri zamjenika ministra i više rukovodećih mjesta u državnim institucijama i preduzećima.

Alternativa će, precizirao je, dobiti ministra za zdravlje, za informatičko društvo i adminstraciju i ministra bez resora zaduženog za dijasporu.

Prema riječima Zaeva, vlada će uvesti nekoliko ministara bez resora da bi se bolje izborila sa unutrašnjim i globalnim izazovima, a Alternativa će imenovati i tri zamjenika ministara.

“Prema potpisanom dogovoru Alternativa će preuzeti odgovornost u rukovodećim i upravljačkim organima u više institucija na centralnom i regionalnom nivou. Među njima od važnijih izdvajam elektroprenos MEPSO, Fond za penzijsko i zdravstveno osiguranje, Željeznički transport, Klinički centar Tetovo, Agenciju za strane investicije”, rekao je Zaev.

 

(StarMo)