Naslovnica Region Albanija: 5.000 izbjeglica i migranata tražili azil

Albanija: 5.000 izbjeglica i migranata tražili azil

435
Tirana, Albanija; foto: arhiva - ilustracija

Tirana — Albanska policija otkrila je grupu od 38 migranata iz Iraka i Irana koji su ilegalno ušli na albansku teritoriju preko Grčke u cilju nastavka puta do određene evropske države, prenosi portal a1on.

Grčko-albansku granicu su prešli kod Sarande, a nakon toga su put nastavili pješake neobilježenim putevima kako bi izbjegli policiju. Migranti obično koriste rutu preko Devola i Korča, ali zbog hladnog vremena, ruta je preusmjerena ka Sarandi.

Kako prenosi albanska televizija Top ccenl, migranti koji u tu zemlju dolaze najvjerovatnije iz izbjegličkih kampova u Grčkoj, prelaze preko Albanije da bi ušli u Crnu Goru i Hrvatsku, pa nakon toga u zemlje Evropske unije.

U Albaniji je prošle godine otkriveno preko 10. 000 migranata, što je za 50 posto više u odnosu na 2018. godinu.

Direktor albanske Uprave za granicu i migracije Eduart Merkaj kaže da su polovina od otkrivenih migranata zatražili azil u Albaniju, dok su se ostali dobrovoljno vratili, prenosi Fena.

Kontrolu na albansko-grčkoj granici osim albanskih policajaca, vrši i 66 policajaca iz 12 zemalja članica Evropske unije, pripadnici Evropske agencije za graničnu sigurnost.

Albanska policijska statistika potvrđuje da je u 2018. zabilježen rekordan broj migranata u toj zemlji koji su zatražili azil, čak 4.095, u najvećem broju su to državljani Sirije, dok je ta brojka u 2017. iznosila samo 307.

U 2019. godini preko 5.000 izbjeglica i migranata su tražili azil u Albaniji.

(StarMo)