Naslovnica BiH “Alarmantne razmjere” napada na novinare

“Alarmantne razmjere” napada na novinare

415

Beč/Sarajevo — Predstavnik OSCE-a za slobodu medija, Harlem Désir, i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasadorica Kathleen Kavalec, osudili su napad na novinare portala RadioSarajevo.ba, te pozvali nadležne organe da novinarima pruže bolju zaštitu, saopšteno je iz OSCE-a.

Novinari portala RadioSarajevo.ba dobili su prijetnje 27. septembra ove godine zbog objavljenog članka. U situaciji koja je nalikovala na talačku krizu, novinari su bili prisiljeni da uklone članak sa stranice portala, te kontaktiraju ostale portale i novine i od njih traže da postupe na isti način.

“Snažno osuđujem ovaj napad kao i prijetnje smrću upućene novinarima i njihovim porodicama. Sigurnost novinara jedna je od najvažnijih pretpostavki za ostvarenje slobode medija, koja je ključni stub demokratskog društva. Novinari moraju imati mogućnost da izvještavaju o pitanjima od interesa za javnost u Bosni i Hercegovini, bez pritisaka i prijetnji, kao što je to slučaj i u drugim zemljama. Pozivam nadležne organe da učine sve što je u njihovoj moći da bi novinarima omogućili da svoj važan rad obavljaju u sigurnom okruženju”, izjavio je Désir.

“Broj napada na novinare u 2019. godini dostiže alarmantne razmjere. Napadi na novinare su neprihvatljivi. Nadležni organi moraju pojačati napore da zaštite medije i demokratiju,“ izjavila je ambasadorica Kavalec. „Pozivam nadležne institucije u BiH da realiziraju preporuke Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH iz 2017. godine i napad na novinare krivičnim zakonima propišu kao krivično djelo ili kao napad na službeno lice u obavljanju službenih dužnosti.“

Predstavnik Désir i ambasadorica Kavalec pohvalili su Upravu policije Kantona Sarajevo za brzu reakciju.

(StarMo)