Naslovnica BiH Ako niste znali u FBiH smo prešli na “švedski model”…

Ako niste znali u FBiH smo prešli na “švedski model”…

536
Goran Čerkez

Sarajevo — Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez rekao je za Klix.ba da Federacija BiH “trenutno provodi tzv. švedski model kada je riječ o pandemiji koronavirusa”.

“Mi smo još uvijek u prvoj fazi i trenutno povećanje broja zaraženih nije drugi udar. Ono što smo restriktivnim mjerama uradili je sprečavanje velikog udara i masovnog obolijevanja, što bi dovelo do nemogućnosti funkcioniranja zdravstvenog sustava i do velikog priliva pacijenata. Restriktivne mjere su spriječile scenarije Italije, Španjolske, Engleske, Belgije…”, rekao je Čerkez.

On je kazao da je period restriktivnih mjera korišten za podizanje svijesti javnosti o načinu efikasne zaštite, poput držanja fizičke distance, nošenja zaštitnih maski i redovnog pranja ruku. Takođe je iskorišten i za pripremu zdravstvenog sistema da primi veći broj oboljelih.

“Restriktivne mjere jesu skinute i sada se očekuje od građana, koji su trebali za dva mjeseca primiti sve informacije, da se ponašaju u skladu s preporukama, a tri su ključne – distanca i zaštitne maske unutar objekata te povećana osobna higijena”, dodao je.

Čerkez ističe da je ovo “najsličnije švedskom modelu, jer je baziran na svijesti ljudi, a ne na restrikcijama”.

(StarMo)