Naslovnica Život Ako ne uspije dogovor: Britanija sprema i mornaricu

Ako ne uspije dogovor: Britanija sprema i mornaricu

207

London — Četiri patrolna broda kraljevske mornarice bit će spremna od 1. januara štititi britanske ribolovne vode ako prelazni period nakon Brexita završi bez dogovora o budućim odnosima s Evropskom unijom (EU), objavilo je u subotu britansko ministarstvo odbrane (MoD), javlja Reuters.

“MoD je proveo obimno planiranje i pripremu kako bi osigurao spremnost odbrane na niz scenarija na kraju prelaznog perioda”, rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva odbrane, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Plovila mornarice duga 80 metara imat će ovlasti zaustaviti, provjeriti i zaplijeniti sve ribarske brodove EU koji operiraju u isključivo ekonomskom pojasu Britanije (EEZ) koji se proteže oko 320 kilometara od obale.

Guardian je ranije objavio da će dva plovila biti raspoređena na moru, dok će druga dva biti pripravna u slučaju ulaska ribarskog broda EU u EEZ.

Pregovori Londona i Bruxellesa zapinju na tri pitanja – ribarstvu, pravednom tržišnom takmičenju i rješavanju budućih sporova.

Britanija je napustila EU 31. januara, ali je neformalna članica do 31. decembra i kraja prelaznog perioda.

Britanski premijer Boris Johnson i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekli su u petak da je “malo vjerovatan” trgovinski sporazum.

(StarMo)