Naslovnica BiH Akcija policije u “Biri”: Deset uhapšenih migranata

Akcija policije u “Biri”: Deset uhapšenih migranata

408
foto arhiva - ilustracija

Bihać — Više od 150 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona učestvovalo je jutros u planiranom pretresu Prihvatnog kampa “Bira” u Bihaću.

U toj policijskoj akciji slobode je lišeno deset državljana Afganistana i Pakistana, te je pronađena određena količina narkotičkih sredstava i predmeta koji su mogli poslužiti kao sredstva za nanošenje povreda.

Akcija je ciljano usmjerena na pronalazak osumnjičenih lica za izvršenje krivičnih djela protiv spolne slobode i morala, među kojima su krivična djela silovanja i spolnog odnosa sa nemoćnom osobom. Tražili smo i osobe povezane s krivičnim djelima zloupotrebe droga, odnosno neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet, te uživanja opojnih droga, kao i krivičnih djela imovinske prirode i razbojništva. Naravno, akcija je bila usmjerena i na pronalazak predmeta i tragova, koji mogu poslužiti u daljem postupku, ali i predmeta koji su se mogli iskoristi kao sredstva za nanošenje povreda – rekao je glasnogovornik MUP-a USK Ale Šiljdedić.

U Privremenom prihvatnom kampu “Bira” u Bihaću trenutno je smješteno skoro 2.000 ljudi, među kojima je i 350 do 400 maloljetnika i djece bez pratnje. Potvrđeno je i da na području tog kantona boravi više od 5.000 ilegalnih migranata, te da gotovo svakodnevno dolazi do 100 novih osoba.

(StarMo)