Naslovnica Izdvojeno Akcija FUP-a u Mostaru: Deset lica lišeno slobode

Akcija FUP-a u Mostaru: Deset lica lišeno slobode

764

Mostar — Federalna uprava policije od ranih jutarnjih sati provodi veliku akciju na području Mostara vezano za organizovani kriminal, saopćeno je iz FUP-a.

Policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, te angažman Specijalne policijske jedinice FUP-e, započeli aktivnosti na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva „STEP“, vezano za dokumentovanje lica i krivičnog djela „Organizirani kriminal“ iz člana 342., u vezi sa krivičnim djelima „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. i „Teška krađa“ iz člana 287. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Kantonalnog suda u Mostaru vrše se pretresi na 11 lokacija na području Mostara, te je lišeno slobode 10 lica iz Mostara inicijala A.D. (1981.), A.D. (1982.), S.D. (1994.), D.G. (1972.), G.O (1985.), M.Š. (1990.), G.M. (1980.), D.P. (1978.), J.K. (1975.) i D.P. (1982.) zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje navedenih krivičnih djela. Navedena lica su od ranije poznata policijskim i pravosudnim organima kao višestuki povratnici u vršenju krivičnih djela, zbog čega su i više puta osuđivani.

Navedena lica se sumnjiče da su na području Hercegovačko-neretvanskog kantona organizovali kriminalnu grupu s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, na čijem je čelu A.D.. Navedena organizovana kriminalna grupa je u posljednjih dvije godine kontinuirano vršila nabavku opojne droge na njima poznat način i od njima poznatih lica sa drugih područja, te istu ilegalno dovozili u Mostar radi dalje preprodaje. Nakon nabavke veće količine droge istu su prepakivali, a potom preprodavali konzumentima sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona i šire.

Na opisani način je navedena organizovana grupa u posljednjih šest mjeseci zadokumentovana u sklopu ove istrage da je izvršila nabavku i preprodaju veće količine opojne droge „Heroin“ a koja je imala značajnu uličnu vrijednost.

Pored navedenog određeni članovi organizovane kriminalne grupe su zadokumentovani i da su izvršili u Mostaru tešku krađu većeg broja klima uređaja koje su potom preprodali trećim licima iz Mostara, kao i druge dragocjenosti koje su otuđivali iz privatnih stanova.

Prilikom pretresa do sada je pronađena veća količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Heroin“ i odeređena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Kokain“, vage za precizno vaganje, određena količina oružja i municije, sredstva za pakovanje i vaganje, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

U sklopu ove šestomjesečne istage policijski službenici Federalne uprave policije su dana 19.06.2020. godine lišili slobode lica K.T. i B.S., dana 16.06.2020. godine lica K.J. i G.O., dana 16.07.2020. godine lica D.G. i I.V.. Kod svih lica je prilikom pretresa pronađena i oduzeta određena količina narkotičkih sredstava „Heroin“, „Cannabis Sativa L“, „Heptanon“, “Metadon”, digitalne vage, veća količina novca u različitim apoenima i valutama, oružje i municija, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade i zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima. Značajnu podršku prilikom realizacije ove opeativne akcije dali su pripadnici Interventne jedinice Minstarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Nastavljaju je aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

(StarMo)