Naslovnica BiH Akcija FUP-a: Preko društvene mreže tražio eksplicitne slike od djece

Akcija FUP-a: Preko društvene mreže tražio eksplicitne slike od djece

345
foto: FUP

Sarajevo/Konjic — Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) su u utorak, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, lišili slobode lice iz Konjica inicijala D.K. (2000.), koje se dovodi u vezu sa krivičnim djelom „Iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije“, saopšteno je iz FUP-a.

“Lišeni slobode D.K. se sumnjiči da je u prethodnom periodu putem društvene mreže ‘Instagram’ uspostavljao ‘on-line’ komunikaciju sa djecom starosne dobi od 9 godina pa naviše, pri tome se predstavljajući kao njihov vršnjak muškog ili ženskog pola, zahtijevajući seksualno eksplicitne fotografije i video snimke. Isti se sumnjiči da je na isti način uspostavljao neprimjerenu komunikaciju sa oko 40 djevojčica mlađe starosne dobi.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbi Općinskog suda u Konjicu, policijski službenici Uprave policije izvršili su pretres kuće na području općine Konjic koju koristi osumnjičeni, kojom prilikom je pronađena i privremeno oduzeta računarska oprema i mobilni telefoni sa pripadajućim SIM karticama koji su korišteni prilikom izvršenja navedenog krivičnog djela, a koji će biti upotrijebljeni kao dokaz u krivičnom postupku.

Lice lišeno slobode je kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predato Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu”, saopšteno je iz FUP-a.

(StarMo)