Naslovnica Politika Akademik: Garanti Dejtonskog sporazuma nisu Srbija i Hrvatska

Akademik: Garanti Dejtonskog sporazuma nisu Srbija i Hrvatska

394

Sarajevo — Akademik Džemal Najetović smatra da dogradnjom, a ne mijenjanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma treba odgovarati na nove okolnosti kako bi se mir u Bosni i Hercegovini održavao, bio stabilan i trajan.

Povodom 25. godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, prof.dr. Najetović u razgovoru za Fenu podsjeća da je Sporazum bio odgovor na ratnu situaciju da bi se uspostavile osnove mira, ali da se njegova implementacija odvija u dinamici složenih međuuticaja.

– Ako se Dejtonski sporazum tretira kao jednom zauvijek dat recept, dogma, on se može pretvoriti u svoju suprotnost. Zbog toga je neophodan dinamičan odnos prema Dejtonskom sporazumu koga treba dogradnjom i usavršavanjem dosljedno provoditi – naglasio je, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Dodao je da se kreativna dogradnja Dejtonskog sporazuma može osigurati da on uvijek, u kontekstu budućih situacija daje odgovore za trajan mir i stabilnost.

– Da bi se to postiglo, potrebno je ojačati državne institucije BiH, tako da one u svojoj ulozi mogu kontrolirati stanje u BiH u korist stabilnog i trajnog mira, i to bez neposrednog vojnog prisustva međunarodne zajednice na cjelokupnom prostoru BiH – rekao je.

Tako će BiH biti koristan faktor stvaranja ambijenta trajnog mira i stabilnosti na području jugoistočne Evrope i prestati da bude samo „potrošač napora međunarodne zajednice da se održava krhak mir“.

Zvanični bh. geopolitički interes je jasan: integritet, suverenitet i teritorijalna cjelovitost sa jasno izraženim putem i strategijom približavanja i uključenja u EU i NATO-u, bez obzira što Republika Srpska po zahtjevu Srbije zagovara vojnu neutralnost.

Zahtjevi za promjenu granica i bilo kakvu ”trgovinu” teritorijama, bez obzira od koga dolaze ne doprinose sigurnosti u regiji.

Mišljenja je da je za mir na ovom području posebno bitno poštovati granice susjeda.

– BiH je krenula ka Evropi ne samo u smislu bliže integracije nego i u smislu organiziranja principa za sigurnosnu politiku. Ključno pitanje nije više da li je evropska opcija prikladna, nego koje politike treba forsirati unutar novog evropskog okvira, a to se može postići dogradnjom Dejtonskog sporazuma, a garant tog sporazuma su međunarodna zajednica i Amerika a ne Srbija i Hrvatska – poručio je akademik Džemal Najetović.

(StarMo)