Naslovnica BiH Akademija u Vijećnici: Slobodu nam nikada nećete uzeti

Akademija u Vijećnici: Slobodu nam nikada nećete uzeti

362

Sarajevo — Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart, svečano je obilježen akademijom u Vijećnici u Sarajevu u prisustvu brojnih zvanica – predstavnika svih struktura vlasti, dipolmatskog kora, boračkih organizacija, Foruma parlamentaraca BiH, akademske zajednice i drugih gostiju.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je u prigodnom obraćanju rekao da se 1. mart, Dan nezavisnosti, sudbinski vezuje za državu Bosnu i Hercegovinu kao jedan od najznačajnijih državnih praznika.

Retrogradnim politikama koje i danas šalju poruke o disoluciji BiH i negiraju taj praznik je poručio: „Bosnu i Hercegovinu nikada nećete podijeliti, slobodu nam nikada nećete uzeti“.

Vladavinu prava i demokratiju je Džaferović naveo kao vrijednosti koje su među simbolima Dana nezavisnosti podsjećajući da je gotovo dvotrećinska većina građana Bosne i Hercegovine svih nacionalnosti i različitih vjera, 1. marta 1992. godine, na referendumu odlučilo da žele živjeti u nezavisnoj državi nakon raspada bivše Jugoslavije.

Predsjednik Foruma parlamentaraca 92-96. Miro Lazović se tokom akademije također obratio zvanicama i rekao da je 1. mart rođendan Bosne i Hercegovine.

On je podsjetio na historijske procese i teške političke okolnosti, delikatnu poziciju u kojoj se Bosna i Hercegovina našla kada je obnavljala svoju nezavisnost na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992.

(StarMo)