Naslovnica BiH AJB: Uvezeni respiratori precjenjeni i zabranjeni u SAD

AJB: Uvezeni respiratori precjenjeni i zabranjeni u SAD

647

Sarajevo — Model respiratora iz Kine koje je uvezlo preduzeće “Srebrena malina” d. o. o. iz Srebrenice, koje se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća, koristi se u kolima hitne pomoći, ne na odjeljenjima intenzivne njege, a njegova upotreba zabranjena je u Sjedinjenim Američkim Držama – javlja AJB.

Almir Badnjević, doktor nauka iz područja biomedicinskog inženjerstva i ekspertnih sistema, te direktor Verlaba, laboratorije za verifikaciju mjerila u zdravstvu u BiH, kaže da firma koja uvozi medicinske uređaje mora biti registrirana u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, te ovlaštena i za održavanje i servisiranje tih aparata.

Osim toga, naglašava Badnjević, sami uređaji moraju biti registrirani u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva. Dokumenti na sajtu te agencije pokazuju da “Srebrena malina” trenutno nije registrirana kao veletrgovac medicinskim uređajima – prenosi AJB.

Kad je riječ o cijeni tog medicinskog uređaja, Badnjević navodi da se ona kreće u rasponu od 3.000 dolara, što je vrijednost osnovnog modela, do maksimalno 32.000 dolara sa svim mogućim opcijama koje nudi taj proizvođač.

“Postoje svjetske poznate marke respiratora koje se koriste, poput Dragera, GE, Philips, Medtronic, Hamilton, Fisher & Paykel, Mindraya, a čija je cijena maksimalno do 35.000 eura”, objašnjava ovaj stručnjak.

Vrijednost ugovora za nabavku 100 respiratora, od kojih je 80 isporučeno, koji je dobilo preduzeće “Srebrena malina” iznosi 5,2 miliona eura.

Dakle, ako se računa da je kupljena najskuplja verzija uređaja, vrijednost 100 respiratora bila bi 2,94 miliona eura.

(StarMo)