Naslovnica Život Airbus planira graditi avion na vodik

Airbus planira graditi avion na vodik

172
foto arhiva

Pariz — Razvoj aviona s pogonom na vodik je „strateški prioritet“ multinacionalne evropske kompanije Airbus koja je objavila tri koncepta od kojih će jedan postati avion i ući u saobraćaj 2035. godine, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Izvršni predsjednik Airbusa Guillaume Faury u intervjuu za list Parisien rekao je kako „razvoj aviona s gorivom bez ugljika ne zahtjeva nikakav veći tehnološki iskorak“.

Šef tog evropskog proizvođača aviona je podsjetio kako Airbus već koristi pogon na vodik za svoje satelite i raketu Ariane.

Po njegovim riječima, izbor i „sazrijevanje“ tehnologije trajat će pet godina, a zatim dvije godine su potrebne za pripremu dobavljača i fabrika. Tako je „početak programa zakazan za približno 2028. godinu. Naša ambicija je da 2035. godine budemo prvi proizvođač koji je takav avion pustio u saobraćaj“, rekao je Faury.

Ovaj raspored odgovara cilju „aviona bez ugljika“ koji je početkom juna postavila francuska Vlada, a koja je planirala da za to izdvoji 1,5 milijardi eura do 2022. godine kako bi pomogla aviosektor, teško pogođen pandemijom.

(StarMo)