Naslovnica BiH Ahmetović optužen za “koruptivno djelo”…

Ahmetović optužen za “koruptivno djelo”…

301
Sadik Ahmetović

Sarajevo — Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Sadika Ahmetovića, rođenog 1969. godine u Srebrenici, državljanina BiH.

Optuženi se tereti za koruptivno kazneno djelo, odnosno da je zlouporabom položaja ili ovlasti i potpisivanjem ugovora o djelu, omogućio uposleniku sticanje nezakonite imovinske koristi, nanijevši štetu budžetu BiH.

“Optuženi se tereti da je, postupajući u svojstvu ovlaštene osobe u institucijama BiH, za vrijeme kada je obnašao funkciju Ministra sigurnosti BiH, tijekom 2011. i 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću (1983.), potpisao sa navedenim Ugovore o djelu, kako bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH. Međutim, Adnan Bektić nikada nije obavljao navedene ugovorom opisane poslove i zadatke. Na navedeni način, optuženi Ahmetović Sadik je omogućio navedenom da prima naknadu prema Ugovoru o djelu, iako je znao da navedeni opisane poslove nije radio”, tvrde iz Tužilaštva BiH.

Kako tvrde iz Tužilaštva BiH, na taj način je omogućio Adnanu Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema Ugovoru o djelu i isplati dnevnica u ukupnom 15.680 KM za koji iznos je oštećen budžet Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

(StarMo)