Naslovnica Region Agius: Presuda Mladiću do kraja iduće godine

Agius: Presuda Mladiću do kraja iduće godine

315
Ratko Mladić

Den Haag — Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius najavio je da će pravosnažna presuda Ratku Mladiću biti izrečena “do kraja 2020. godine”.

Također, do kraja naredne godine očekuje se i izricanje presude u ponovljenom suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, rekao je Agius predstavljajući šestomjesečni izvještaj u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku, navodi se u saopćenju Mehanizma.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala 22. novembra 2017. godine osudilo je Mladića (77) na doživotni zatvor, prenosi Tanjug.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Haški sud je proglasio krivim za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperskom paljbom i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce od 1992. do 1995. godine.

Jovica Stanišić i Franko Simatović-Frenki bivši su čelnici Službe državne sigurnosti Srbije, kojima se u Hagu također sudi po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini počinjeni devedesetih.

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu Serge Brammertz je, govoreći o zemljama bivše Jugoslavije na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, rekao da je “širom Balkana prisutno negiranje zločina i veličanje ratnih zločinaca”.

(StarMo)