Naslovnica Region Agius odbio zahtjev Mladića i upozorio Registar

Agius odbio zahtjev Mladića i upozorio Registar

197
Carmel Agius

Den Haag — Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius odbacio je podnesak Odbrane Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, u kome se žalio na “neadekvatnu zdravstvenu njegu”, koja mu je pružena u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija (UN), ali je utvrdio da je registrar “prekršio određena proceduralna pravila”.

Mladić se žalio da mu Ured registrara MMKS-a nije pružio adekvatnu medicinsku njegu s obzirom na njegovu dijagnozu, zbog čega je potrebna njegova hitna hospitalizacija, ali je u odluci sudije Agiusa navedeno da Mladić i njegovi advokati nisu osporili – uvjerljivo ili na neki drugi način – obrazloženje Ureda registrara za medicinsku njegu koja mu je pružena u svakoj fazi.

– Mogu samo zaključiti da Mladić nije demonstrirao bilo kakve greške u vezi sa medicinskom njegom koju mu je pružio Ured registrara i u tom aspektu njegova žalba mora biti odbijena, stoji u Agiusovoj odluci.

U svojoj Odluci, sudija Agius je ipak utvrdio da je registrar prekršio proceduralna pravila tako što nije donio svoju odluku 27. maja u roku od 14 dana, nego je to učinio 5. juna ove godine.

Agius pojašnjava da je registrar 27. maja obavijestio Mladića da čeka dodatne informacije, kako bi mogao donijeti svoju odluku u narednih sedam dana. Ovo kašnjenje od sedam dana, kako je naveo Agius, urađeno je “u dobroj vjeri” odobravajući sebi više vremena za pribavljanje “relevantnih informacija i donošenje obrazložene pisane odluke”.

Ipak, sudija Agius je naglasio da je ovo već treći put ove godine da registrar nije donio odluku o žalbenom podnesku u roku od 14 dana. Napomenuo je da registrar nema nikakvo diskrecijsko pravo da izmijeni ovaj vremenski rok, a bilo kakva daljnja kršenja ove odredbe mogu rezultirati sankcijama u budućnosti.

(StarMo)