Naslovnica Izdvojeno Agius: Iz zatvora samo uz “jasne znakove prihvaćanja odgovornosti”

Agius: Iz zatvora samo uz “jasne znakove prihvaćanja odgovornosti”

542
Carmel Agius

Den Haag — Osuđeni za ratne zločine koje je osudio Haški tribunal više neće moći računati na prijevremeno oslobađanje “ukoliko ne pokažu jasne znakove prihvaćanja odgovornosti za počinjena nedjela”, objavila je u srijedu Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Portal sa sjedištem u Sarajevu, specijaliziran za praćenje sudskih postupaka, prenio je, pozivajući se na izvore iz Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednika Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), kako je predsjednik mehanizma Carmel Agius “odlučio ukinuti praksu po kojoj se ranije haškim osuđenicima automatski odobravalo puštanje na slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne”.

Tako je u martu odbijena molba za puštanje na slobodu jednog od ratnih čelnika bosanskih Srba Radoslava Brđanina, osuđenog na trideset godina zatvora zbog učešća u kampanji etničkog čišćenja u Bosanskoj krajini.

Iz BIRN-a podsjećaju kako se Agius u januaru odlučno usprotivio i zahtjevu Miroslava Brale, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osuđenog na dvadeset godna zatvora zbog zločina u Ahmićima, za prijevremeno puštanje na slobodu.

Agius je u obrazloženju naveo da ne smatra „prikladnim omogućiti osuđenicima povratak u pogođena područja prije nego što su odslužili punu kaznu a da nisu pokazali određeni stepen rehabilitacije”. Argument za to bila je i procjena radnika u zatvoru u kojemu Bralo služi kaznu kako on do sada, uprkos presudi, “nije pokazao nikakvo kajanje za svoja djela”.

Statutom MICT-a predviđeno je da osuđenik nakon izdržane dvije trećine kazne ima pravo na pomilovanje ili ublažavanje kazne. Država u kojoj osuđenik izdržava kaznu o tome obavještava MICT, a njegov predsjednik odlučuje o zahtjevu na osnovu interesa pravde i pravnih načela.

U zatvorima širom Evrope zatvorsku kaznu trenutno izdržava 16 haških osuđenika.

(StarMo)