Naslovnica BiH Agencija Reuters o Sarajevu i koroni…

Agencija Reuters o Sarajevu i koroni…

443
foto: ilustracija

Sarajevo — Prijestolnicu Bosne i Hercegovine pogodio je rekordni broj smrtnih slučajeva od COVID-19 u martu. Bolnice upozoravaju na nedostatak kapaciteta za sve veći broj zaraženih pacijenata, a pogrebna preduzeća kako bi uskoro moglo nestati grobnih mjesta, piše agencija Reuters, a prenosi televizija N1.

Vlada KS je zbog svega toga najavile produžavanje noćnog policijskog sata od petka i zatvaranje na dvije sedmice svih kafića i restorana u pokušaju borbe protiv naglog skoka zaraza korona virusom, koji je uslijedio nakon završetka sezone skijanja i praznika sredinom februar.

Od 10. marta, zdravstvene vlasti prijavile su 6.553 novih slučajeva i 136 smrtnih slučajeva u gradu sa blizu 400.000 stanovnika, podsjeća Reuters. Bosna i Hercegovina je od početka pandemije zabilježila ukupno 151.337 zaraženih osoba i 5.773 smrtnih slučajeva.

Asmir Hodžić, izvršni direktor najveće sarajevske pogrebne kompanije Pokop, rekao je da se broj dženaza i sprovoda značajno povećao u martu u odnosu na prošlu godinu, pa čak i u posljednja dva mjeseca.

Hodžić je rekao da je njegova kompanija improvizirala kako bi pravilno skladištila žrtve koje čekaju ukop, jer njegova mrtvačnica ima kapacitet za samo devet sanduka.


Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)