Naslovnica Region AFP: Srbija ima najveću stopu infekcije u svijetu!

AFP: Srbija ima najveću stopu infekcije u svijetu!

112
foto arhiva

Beograd — Puni kafići, bez maski i skoro bez ograničenja – u Srbiji izgleda da je pandemija okončana. Međutim, to je samo okrutna iluzija, u trenutku dok ta balkanska zemlja se trenutno nalazi na vrhu svjetske liste po stopi infekcije koronavirusom, piše Agence France Presse (AFP).

Uprkos tome što ima različitih vakcina na raspolaganju, vakcinacija je u toj zemlji zastala na nešto iznad 40 posto od oko 7 miliona stanovnika.

Srbija ima u prosjeku preko 6500 hiljada slučajeva koronavirusa dnevno u protekle dvije sedmice, prema podacima AFP-a, što je stopa infekcije od skoro 93,5 na 100 hiljada stanovnika – a to je najviša u svijetu.

Iako su nošenje maski i zatvorenom prostoru i socijalna distanca obavezni, ima malo ili nimalo pridržavanja. Sve se svodi na individualni izbor.

“Nije me briga za virus, imao sam ga prošle godine, nije bilo ništa posebno”, rekao je za AFP 20-godišnji student ekonomije Marko, koji je sjedio u jednom punom kafiću u Beogradu.

Ljekari pozivaju vlast da nametne oštre mjere, poput ograničavanja otvaranja biznisa koji nisu prijeko potrebni, te uvođenja covid-pasoša što bi ograničilo društvene aktivnosti za one koji još nisu vakcinisani.

(StarMo)