Naslovnica BiH Afera “Respiratori”: Pojavila se i firma iz Crne Gore

Afera “Respiratori”: Pojavila se i firma iz Crne Gore

394
foto arhiva

Sarajevo — Dokumenti do kojih je došla televizija N1 bacaju sasvim novom svjetlo na kupovinu respiratora iz Kine preko Srebrene maline za potrebe medicinskih ustanova u Federaciji BiH.

Prvi ugovor potpisan je 14. aprila između kompanije Shanghai ChangQi Medical Technology Center i kupca; crnogorske kompanije BTL MEDICAL MONTENEGRO, za kupovinu 100 respiratora proizvođača Chang Feng, model ACM812A, ukupnog iznosa 30 miliona kineskih Yuana.

Aneks ovog ugovora potpisan je isti dan, a u njemu se kao konačni kupac navodi F. H. SREBRENA MALINA LTD – za iste proizvode, iste količine, isti iznos novca. Kao datum dostave proizvoda navodi se 21. April.

Sanja Lekić, direktorica kompanije BTL Medical Montenegro, za N1 je izjavila: “BTL Medical nije imala ništa sa firmom Srebrena Malina. Mi smo dobili upit od Srebrene maline da se kupi, mi to nismo mogli obezbjediti i uputili smo ih na prodavca. Ja nisam htjela da prodam, nego sam uputila gospodina iz Srebrene maline na prodavca. Nikakvih transakcija nije bilo, sve sam ustupila dokumente na zahtjev vašem tužilaštvu, dala sam im svu dokumentaciju”.

Da li je “Srebrena malina” imala kvalifikacije za kupovinu respiratora kako se navodi u ugovoru? Ranije objavljeni dokumenti ostavljaju sumnju da nije imala – piše Klix.

Prvo, ovaj navedeni aneks ugovora je potpisan 14. aprila. Postavlja se pitanje kako je onda “Srebrena malina” mogla potpisati ugovor o nabavci respiratora 14. aprila, ako je direktor FUCZ-a Fahrudin Solak tek sutradan, 15. aprila, potpisao izjavu o nabavci respiratora kojom obavještava Agenciju za lijekove BiH da je kompanija “Srebrena malina” ovlaštena da obavi uvoz, carinjenje i registraciju respiratora.

Garancija proizvođača na kupljene respiratore je 12 mjeseci.

Na osnovu predračuna je vidljivo da je “Srebrena malina” cjelokupni iznos novca platila preko China Merchants banke. Aerodromske troškove u Kini “Srebrena malina” je platila 8.950 eura, dok je čarter let Sarajevo – Peking – Sarajevo plaćen 297.286 KM.

(StarMo)